Tema, essä, historia mm.

Här finns en brokig samling av olika typer av texter. Essäer, artiklar med historiskt tema - ofta med drag av reportage i sig, längre tema-artiklar mm. Tycker det är skoj att journalistik kan vara så mycket mera än nyheter!

Först tog Amaryllis Kaukasus

Hbl:s kulturstadsbilaga RRR, nr 4, 21.10.2000.
Artikel om ett annorlunda livsöde, om Amaryllis som var officersdotter i fjärran land under tsartiden. Historia och spännande livsöden är något av det bästa som finns. Om man dessutom får en ny kompis på köpet är det ju bra. Just så gick det när jag träffade Amaryllis. Jag kände mig hedrad och mycket ödmjuk då jag fick bläddra i, och till och med låna hem, hennes pappas dammiga manuskriptet som hon hade hittat på vinden.

Ett stycke kulturhistoria

Hbl.s kulturstadsbilaga, nr 4, 21.10.2000
När jag läste den klassiska finlandssvenska satirtidningen Garm blev jag fullkomligt såld. Intellektuell skärpa, samhällskritik, skvaller, humor och proffsighet - allt kombinerat i ett! Sånt görs inte nuförtiden. Upplevelsen inspirerade mig att göra denna artikel om gamla finlandssvenska tidskrifter.

Vems är Helsingfors?

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, nr 3, 12.8.2000.
I samband med att Helsingfors var kulturstad år 2000 och inför kommunalvalet gick debatten het om medborgardemokrati och stadsplanering. Jag läste boken "Vems är Helsingfors" från 1970 och tyckte man kunde dra intressanta paralleller till nutiden.

Mord på öppen gata!

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, 12.8.2000
Visst, jag medger. Jag är svag för artiklar med ett historiskt perspektiv. Här gräver jag i det hittills enda politiska attentatet i det självständiga Finland - nämligen mordet på inrikesminister Heikki Ritavuori år 1922.

Unik intervju med legendarisk kåsör

Hbl:s kulturstadsbilaga RRR, nr 2, 15.4.2000
Då jag skulle skriva om en av de stora kåsörerna i Svenskfinland, Gustaf "Jumbo" Johansson (1881-1959) försökte jag hitta på en annorlunda idé. Slutresultatet blev en tidsresa där jag skapade en intervjusituation från 1950-talet utifrån den research jag gjort i nutid. Svårt att säga hur slutresultatet blev, men jag njöt av att kunna kombinera journalistiskt undersökande med ett fritt, nästan skönlitterärt, grepp. Jag lät de personer som de facto träffat Jumbo läsa artikeln och tog emot detaljerad feedback, till exempel om färger på gardiner etc.

Poesi i marginalen

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, nr 2, 15.4.2000.
Temaartikel om finlandssvensk poesi, ett fenomen som folk älskar att fälla sarkastiska kommentarer om. Just därför ville jag ta reda på mera och nuförtiden är jag en stor fan av bland annat Catarina Gripenbergs poesi.

Frihet men ingen glamour

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, nr 1, 15.1.2000.
Om finlandssvensk teater i Helsingfors - om de sega galningarna som insisterar på att skapa svenska kulturupplevelser i huvudstaden. En tredelad artikel som publicerades i Hufvudstadsbladets kulturstadsbilaga. Komiskt nog verkade folk mest uppskatta min lilla översikt över vad teaterhögskolans årgång 1991 nu sysslar med. Alla tre delar finns i detta dokument.

En Helsingforsflanörs liv

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, nr 1, 15.1.2000.
Här spårar jag upp författaren Ture Jansons "okända" dotter, Valborg Janson. Ture Janson var en av de omtalade "flanörerna" i Helsingfors i början av seklet och det visade sig att hans 88-åriga dotter i all ensamhet satt på Skeppsredaregatan med två papegojor - och hade mycket att berätta. Träffen med henne blev ett gripande samtal som jag ofta tänkt på efteråt. Ungefär ett halvt år senare ringde en släkting - Tures sonson - från Sverige och sade att Valborg hade dött och att begravningen skulle äga rum nästa dag. Jag gick dit och fick träffa några släktingar och vänner under en varm minnesstund (papegojorna hade fått ett nytt hem). Senare försökte jag hjälpa Mikael Janson (sonsonen) att donera Ture Jansons rätt omfattande samling av finlandssvensk litteratur till någon instans i Svenskfinland - men det lyckades inte …
    I sådana ögonblick skäms jag för Svenskfinland.

Bryggeribranschen klarade krisen

Forum för Ekonomi och Teknik oktober 1999, Nordicum (på engelska) och i Uppdraget (Systembolagets tidning).

"Varför skulle vi dricka vodka?"

Forum för Ekonomi och Teknik oktober 1999, i tidningen Nordicum (på engelska) och i Uppdraget (Systembolagets tidning).
Ett tvådelat reportage om ölbranschen i Ryssland. Det var en njutning att göra. För en gångs skull något i Ryssland som gick framåt (detta var alltså 1999 då ekonomin var i botten), något där det fanns drive. Detta faktum gynnade Hartwall några år senare i den stora affären med det stora skotska bryggeriet.
    Texterna publicerades i Forum för Ekonomi och teknik, och senare i affärstidningen Nordicum (på engelska), i Uppdraget (Systembolagets tidning). Dessutom sålde jag reportaget till Etiketten (Alkos tidning), de betalde snällt - men artikeln publicerades mig veterligen aldrig. Så borde det alltid vara; stålar för ingenting.