Charter!

Ett reportage om resan till solen (1999)

Söderströms Förlag, ISBN 9515217814

Efter att jag hade skrivit reportageboken om Sibirien ville jag skriva om något helt annat, jag ville liksom inte skriva Sibirien del II. En stekhet julidag satt jag på - av alla ställen - en uteservering i Airisto semesterby i Pargas och insåg att det är om charterresor jag måste skriva.
    Själv har jag aldrig varit en stor anhängare av södernresor. Jag dras till kalla och ödsliga platser. Men jag var fascinerad över att så många människor - i själva verket en majoritet av européerna - uppskattar denna form av resande.
    Det var just därför jag ville skriva boken och när också fotografen Nico Backström tände på idén var saken klar. Vi reste tillsammans till Mallia, Agadir och Dubrovnik. Sedan reste jag ensam till Sunny Beach och Gran Canaria och med min familj och våra vänner till Algarve. Nico fotade dessutom i Spanien på en egen resa.
    Veckan i det svettiga, myggiga och dekadenta Sunny Beach var helvetisk och har lämnat ett outplånligt intryck hos mig, liksom också vår meningslösa vecka i Mallia med Nico. Nåja, utöver dylika mörka stunder var projektet journalistiskt mycket utmanande och dessutom roligt.
    Numera har jag betydligt större förståelse för charterresor, vilket är ytterligare ett exempel på att ingenting är svartvitt här i världen.
    Men personligen trivs jag nog fortfarande bäst på de där kalla och ödsliga platserna.
    Här kan du läsa några kapitel från boken. För att bryta stilen i boken skrev jag ett kapitel i fotspåren på den legendariska finlandssvenska journalisten och författaren Guss Mattsson, som besökte Gran Canaria i början av 1900-talet. Det är ett kapitel som jag fortfarande är både nöjd och stolt över, eftersom jag här försöker pressa det journalistiska berättandet till gränsmarkerna mellan sanning och fantasi - ett intressant experiment, indeed.
    Dessutom finns här ett kapitel om en oförglömlig barsafari vid Sunny Beach.
    "Charter! Ett reportage om resan till solen" utkom i december 1999 på Söderströms och i början av år 2000 på finska på Tammi. Layouten gjordes av Saku Heinänen och fotografierna togs som sagt av Nico Backström. Boken såldes också via resetidningen Vagabond i Sverige, och kapitlet om barsafarin har tidigare publicerats i Vagabond.

Smakprov
Recensioner
och intervjuer

Charter! är tyvärr helt slutsåld i Finland och i Sverige. Du kan däremot beställa en e-boksversion via beställningssidan eller söka efter den på ditt bibliotek.