Recensioner

Lystring, alla Sibirienfreaks

Ny Tid 13.10.2006
Recension av storverket om Sibirien av Kai och Jörn Donner.

På resa med Herościński

Hufvudstadsbladet 4.6.2006
Recension av polske reseskildraren Ryszard Kapuścińskis nya bok.

Att vinna eller försvinna i Oregon

Hufvudstadsbladet 2.12.2004
Jag hyllar K-G Olin för att han orkar driva sitt eget race till hundra procent. Nu har han skrivit en bok om emigranterna i Oregon.

En Motbok som ruskar om

Hufvudstadsbladet, kultursidan, 12.2.2003
Det är bra med motkrafter i samhället. Också när det gäller familjelivet.

Samtidens historia

Hbl 24.7.2001
Jag beundrar och respekterar historikern och journalisten Timothy Garton Ash stort, speciellt hans skildringar av kommunismens fall i Centraleuropa.

Finlandssvenska äventyr i Alaska

Hbl 23.12.1995
Om någon skriver en bok med titeln "Finlandssvenska äventyr i Alaska" väcker det omedelbart mitt intresse. Bokens digra källförteckning är suverän och hjälpte mig när jag senare sökte litteratur om Alaska och Sibirien.

Imperiets sönderfall i briljant reportagebok

Hbl Kultur 20.3.1994
Ryszard Kapuscinski är en av mina husgudar och största inspirationskällor. Detta är inte hans bästa bok, men han är och förblir mästaren på talande detaljer.

Hoppet är det sista som dör

Studentbladet september 1993
Tjeckoslovakien och Centraleuropa har länge intresserat mig, Pragvåren 1968 gjorde ett stort intryck på mig under tonåren på 1980-talet. Den här recensionen publicerades i Studentbladet september 1993 då Peter Nyman och Patrik Rosström var redaktörer. Dubcek jobbade för en ganska omöjlig vision: Socialism med mänskligt ansikte. I dag skulle vi behöva en kapitalism med ett mänskligt ansikte. Hoppas det inte är omöjligt.